vevoszolgalat@alphaplant.hu

Bio lombtrágya-termékcsalád

Bio lombtrágya-termékcsaládjával első díjas a Magyar Növénytermesztésért Termékdíj pályázaton az Alpha-Vet Kft. Az alkalmazkodó termesztéstechnológiát segítő, a növények saját védekező rendszerét stimuláló Organit bór, cink, kálcium, magnézium és vas készítmények a növények lombozatán keresztül hatnak.

A növénytermesztésnek szüksége van olyan természetes alapanyagokra, amelyek megfelelő mikro- és makroelem-pótlásra képesek. Ez az öt bio kelát a szőlészettől a gyümölcsösön és kalászosokon át a kapásokig számos növénykultúrának jelent gazdaságos megoldást. A kutatások 2013-14-ben kezdődtek, 2016-17-ben került piacra itthon, majd külföldön a magyar termék.

Manapság sok szó esik a természetes táplálkozásról, az elfogyasztott élelmiszerek valós vagy vélt káros anyag szennyeződéséről. Érthető módon, hiszen a jelenlegi gyakorlat szerint a magas haszon reményében a termelők gyakran extrém mennyiségű vegyi anyagok (műtrágya, peszticid) felhasználásával érik el a kívánt termésmennyiségeket, ami a táplálékláncba kerülve számos betegség kialakulásához vezet. Nyilván felmerül a kérdés vajon lehet e másképp? A válasz bár egyértelműnek látszik mégsem egyszerű.

A biológiai gazdálkodásra áttérés meglehetősen költséges és rövid távon nem is kivitelezhető, tehát a profit csak jó néhány év elteltével kézzel fogható. Így a vegyi intenzív termelés, a „növény gyár”, látszólagos előnyben van. Az egyre szigorodó piaci szabványok betartása csak a rendkívül szigorú technológiai fegyelem és tudományos igényű gazdálkodás, ill. irányítás mellett lehetséges. A növényi termékek minőségét és tisztaságát folyamatosan ellenőrizni kell, ami rendkívül magas ráfordítást igényel az azt végző szervezetektől, melyek jó része állami költségvetési szerv. Ugyanakkor a szúrópróbaszerűen végzett elemzések nem elegendőek a biztonságos élelmiszerlánc fenntartásához (pl. „a káros anyag előfordulása 2-3% között van”). Azonban magyar kutatások eredményeként sikeresen alkalmazhatóak az Alpha-Vet új Organit bio lombtrágya termékcsalád tagjai (EK-műtrágya) a kiegyensúlyozott növényi életfolyamatok fenntartására, a magvetéstől egészen a növények életciklusainak végéig.

Az új kelátok segítségével a növények természetes védekező képessége megerősödik, mikroelem utánpótlásuk megoldódik.Az Alpha-Vet növénytáplálási üzletágához tartozó, valamennyi termék fenntartható, környezetbarát, ugyanakkor hatékony növénytáplálást tesz lehetővé. A piacon elérhető számos lombtrágya közül nem könnyű választani, azonban a döntésnél mindenképpen érdemes több szempontot mérlegelni. Az összetétel, elemtartalom (g/l, mg/l), keverhetőség, hasznosulás, ár stb. mellett legyünk arra is tekintettel, hogy a klasszikus lombtrágyázással elsősorban mikro- és mezoelemeket tudunk pótolni, szerencsés esetben azon elemeket és olyan arányban jól felvehető formában, amikre a növénynek szüksége van az adott fenofázisban! A növény lombozatán keresztül történő tápanyagpótlás mintegy 8-20 %-kal hatékonyabb lehet az alaptrágyázásnál. A levéltrágyázás kiválóan alkalmas arra, hogy a növények életfolyamatainak kedvező irányba terelése által hatékonyan segítse a kiegyensúlyozott tápanyagellátást. Egyénre szabott technológiai javaslattal keresik fel a felhasználókat. Szaktanácsadóik az ország teljes területén díjmentesen segítik a termelőket a szakszerű felhasználás megtervezésében.

 

Megvásárolná a terméket?