vevoszolgalat@alphaplant.hu

Idén is kedvező terményár prognózisokkal találkozunk

Az idén is kedvező terményár-prognózisokkal találkozunk, így sokszorosan megtérülhet, ha pluszt adunk a növénynek

„Még mindig sok gazda elutasítja a növények lombon keresztüli táplálását, és csak a talajra koncentrál. Való igaz, ha a talajban rend van, akkor alig kell lombon keresztül beavatkozni. A probléma csak az, hogy a hazai talajok egy jó része nagyon rossz vízzáró-, víztartó- vagy tápanyagszolgáltató képességű, így ott a lombtrágyázásra feltétlenül szükség van. Különösen, mivel párezer forintos hektárköltségen akár 10%-kal megnövelhetők a terméseredmények, és a 10%-ot reálisnak gondolom” – mondja Tánczos István, az Alpha-Vet Kft. AlphaPlant üzletágának igazgatója.

Tapasztalataik szerint milyen állapotban vannak most a szántóföldi növények az országban?

Ez a tavasz merőben más, mint a korábbiak. Az elmúlt években jellemzően a csapadék volt a szűk keresztmetszet, most pedig a napsütéses órák száma az. Késésben van több kultúra. Igaz ez a napraforgóra, a szójára, a kukoricára és a cukorrépára is, mind elmaradtak a fejlődésben. A meleg hiányzik az őszi és a tavaszi vetéseknek is. A pozitívum viszont, hogy a kártevők ebben a hideg időben inaktívak.

Aki még a nagy esők előtt vetett, azoknak a sok csapadék kifejezetten jól jött. Aki viszont nem volt ilyen szerencsés, azoknak akár a technológián is változtatni kellett és rövidebb tenyészidejű hibridben gondolkodni.

A hideg idő okozta stresszt pedig kezelni kell, hogy a lemaradást a növények le tudják dolgozni.

Mivel lehet ezt orvosolni?

Az AlphaPlantnál, az előző évekhez hasonlóan, növényspecifikus technológiai javaslatokat állítottunk össze mind a kukoricára, mind a napraforgóra, mind a szójára, mind a cukorrépára. Ezek a csomagok valamilyen kondicionáló szert tartalmaznak pont azért, hogy a stresszfaktorokon úrrá tudjon lenni a növény. A huminsavas, aminosavas, természetes alapú készítményeket egészítjük ki valamilyen makro- vagy mikroelemmel, aminek a hiányára az adott növény kifejezetten érzékeny. A kukoricánál a cink, a napraforgónál a bór, a magnézium és a kén, a cukorrépánál is nagyban befolyásolja az eredményt a virágzás, így oda is a bór javasolt, valamint a szójára is ugyanez igaz.

De nem „vakon” teszünk javaslatot, hanem az egyre több gazda által igénybe vett növényi nedv analízist alkalmazva. A minták alapján adunk előrejelzést, hogy milyen hiánytünetek jelentkeznek az adott növénynél 2-3 héten belül. Az elemzést egy külsős holland labor végzi, és még most, a dömping idején is, maximum 4-5 napos átfutási idővel már eredményeket tudunk prezentálni, ami egy nagyon jó mankó a termelőknek.

Ráadásul a kapott adatokat össze szoktuk vetni a talajvizsgálati eredményekkel is. Sokszor tapasztaljuk azt, hogy egy elem ott van a talajban, de a növényben mégsem találjuk meg, mert valami miatt nem tudja azt felvenni.

Mit ajánlanak az egyes növények lombon keresztüli kezelésére?

A kukoricát jellemzően nem nagyon szokták lombtrágyázni, lévén, hogy az egyik legigénytelenebb növény, viszont érdemes átgondolni, mert 4-5 ezer forintos hektárköltséggel, az AlphaPlant technológiáját alkalmazva, hozzávetőlegesen 10%-os terméstöbblet érhető el, ami egy 10 tonnás kukoricánál 1 tonnát jelent. Ez a jelenlegi terményárak mellett 70 ezer forint extra jövedelmet jelent, szembe állítva a 4-5 ezer forintos költséggel. Sokszoros megtérülésről beszélhetünk tehát.

A kukorica esetén az Organit Kondi nevű készítményünket szoktuk javasolni egy cinkes lombtrágyával kiegészítve, mert erre kifejezetten érzékeny a kultúra, amiben még réz, mangán, bór és vas van. A termékről még azt érdemes tudni, hogy minden mikroelem EDDHSA kelátképzővel készül. Ez a legmodernebb technológia és a növény számára nagyon könnyen felvehetővé teszi a tápelemeket.

Mit érdemes a napraforgóban használni?

A napraforgóban, de a repcében is, a HumicQuattro nevű készítményünket ajánljuk, ami a huminsavon kívül aminosavat tartalmaz még, ami az olajképződés szempontjából kifejezetten előnyös. A készítményt bórral szoktuk kiegészíteni, illetve ha az analízis azt mutatja, akkor magnéziummal is. Különösen, a meszes talajokon fordulhat ez elő.

Mi a helyzet a szójánál?

A szójatermesztésben a Zöldpajzs® a slágertermékünk, ami szintén huminsavat tartalmaz. Ebben az NPK-n kívül egy komplett elemsor van nagy koncentrációban, ami a piacon elérhető többi termék egyikére sem igaz. Ezt szoktuk a szójára és a cukorrépára is ajánlani. Esetleg egy bóros lombtrágyát szoktunk még hozzátenni a jobb virágkötődés érdekében.

Sokszor halljuk, hogy a lombtrágyázást még tanulgatni kell a magyar gazdálkodóknak, így érdemes lehet összefoglalni, hogy melyik fenológiai fázisban kell a készítményeket alkalmazni.

Extenzív technológia esetén a kukoricánál a gyomirtást a 4-6 leveles állapotban szokták elvégezni és azután már ritkán mennek az állományba. Az intenzív technológiában viszont hidas traktorral vagy kultivátorral még több menetben is végeznek valamilyen növényvédelmi kezelést, és mi inkább akkor szoktuk javasolni az AlphaPlant termékeinek az alkalmazását. 4-6 leveles állapotban ugyanis nem borítja még a talajt a növény, és ahhoz pedig kicsi a dózis, hogy talajon keresztül kifejtse a hatását.

A napraforgó jóval igényesebb növény. Többször mennek bele rovarölő- és gombaölő szerrel is a kor- vagy a károkozók ellen. Itt a csillagbimbós állapot az ideális a csomag kijuttatására, hidas traktorral. Ha az nem áll rendelkezésre, akkor az az időpont a javasolt a műveletre, amikor az átlagos permetező még el tud menni benne az állományban, térdig, esetleg combig érő nagyságig.

A szójánál szintén a technológia kérdése, hogy mikor tudnak belemenni, de a virágzás környékén érdemes bórral feltölteni a virágokat, hogy jobban kötődjenek. Ha a technológia engedi, mert még nem olyan nagy a növény, akár július végén is ki lehet juttatni.

A cukorrépánál, mivel gyökérnövényről van szó, mindig igazítsuk valamilyen művelethez a kijuttatást. Az optimális ugyanakkor az intenzív lombnövekedés fázisa, illetve a lombzáródás időszaka.

Azokban a gazdaságokban, ahol próbálják a gombaölő szerek használatát visszaszorítani, érdemes az Organit réz+kén nevű termékünkben gondolkodni, mert mind a rezes, mind a kénes lombtrágyák kedvező hatásait ötvözi.

Az inputanyagok, de a gépek is jelentősen drágultak idén. Hogyan változtak az árak Önöknél?

Általánosságban a tavalyi évhez képest a cégek 10%-ot emeltek az áraikon, de az AlphaPlant azon partnerei, akik nagy volumenben vásárolnak, szinte egyáltalán nem szembesültek a drágulással. A forint gyengülése miatt csak elenyésző 1-2%-os mértékben nőttek a cég termékeinek árai.

Mit üzenne a gazdáknak zárszóként?

Sokan még mindig elutasítók a lombon keresztüli táplálás iránt, azt gondolván, hogy inkább a talajban kell rendet rakni. Ezzel én magam is egyet értek. Ha a talajban rend van, akkor azt alig kell lombon keresztül kozmetikázni. A probléma csak az, hogy a magyar talajok nincsenek rendben a tápanyagtartalom szempontjából. A nagyon rossz vízzáró- , víztartó- vagy tápanyagszolgáltató képességű talajokon nagyon nehéz rendet tenni. Ott az ismertetett technológiákkal akár a növényvédelmet, akár a tápanyagutánpótlást, ha nem is teljes egészében, de részben meg lehet oldani lombon keresztül. Mikroelem szinten egészen biztosan. Amikor ilyen hektikus az időjárás, mindenképpen érdemes a lombtrágyákban gondolkodni, mert hektáronként 4-5-6-7 ezer forintért 10%-kal megnövelhetjük a terméseredményeket. Ez tényleg az az év, amikor a magas terményárak miatt érdemes erre is költeni.

Forrás: az interjú a Magro.hu a mezőgazdaság piactere közreműködésével készült.