vevoszolgalat@alphaplant.hu

A Humic Alpha innovatív megoldás a növénytermesztésben

A folyamatosan változó környezeti tényezők hatására a növénytermesztök az eddig jól bevált több évtizedes tapasztalatokat félre téve új módszerek bevezetésével törekednek a fenntartható mezőgazdaság megteremtésére. Értem ez alatt a digitalizáció egyre nagyobb mértékű megjelenését a növénytermesztésben, precíziós gazdálkodás folyamatos térhódítását, a környezet tudatosság előtérbe helyezését, új módszerek alkalmazását a növény táplálás folyamán.

A növénytermesztés és gazdálkodás fejlődésével, átalakulásával tudjuk a jövő generációi számára a fenntartható mezőgazdaságot biztosítani, az élelmiszer előállításunkat számukra megalapozni.  A folyamatos növényvédőszer hatóanyagok kivonásával olyan alternatív megoldásokat kell nekünk gyártóknak a termelők számára nyújtani, melyekkel környezettudatosan, a termelés biztonságát elősegítve tudják a gazdálkodásukat tovább folytatni.

Mi, az AlphaPlant-nál törekszünk az innovatív, új termékek bevezetésére, melyek megoldást jelenthetnek a növénytermesztésben felmerülő nehézségekre.

A 2021.év új fejlesztése egy természetes humusz ásványból kivont koncentrált huminsavat tartalmazó növénykondicionáló készítményünk, a Humic Alpha. A több, mint 7% huminsav tartalma – mely kálium-humát formában van jelen – igen jelentősnek számít a piacon lévő konkurensekhez képest. A nagyszerűsége és felhasználhatósága az egyszerűségében rejlik. Amint tudjuk, a   huminsavak, fulvosavak szerepe nélkülözhetetlen a növény tápanyag gazdálkodásában, a mikro és makroelemek felvételében, felszívódásában. Oxigénszállítóhatásuk a növény egész anyagcseréjét segítik. Lombtrágya formájában a fulvosavak például maradéktalanul képesek bármilyen PH-érték mellett felszívódni. A levélfelület felső epidermiszén átjutva egészen a sejtfal membránjait megcélozva segít bármilyen stresszfaktor során. Erősítik a növény immunrendszerét, növelik a gyökértömeget, valamint javítják a gyökér regenerálódó képességét.

Növényvédőszerekkel, egyéb mikro-makro elemeket tartalmazó lombtrágyákkal kijuttatható. Ezen készítmények hatásait elősegíti, fokozza. Az őszi vetésű növényeinknél fontos, hogy a téli időszakba megfelelő fejlettségi állapotba menjenek bele azért, hogy az áttelelés időszaka a legkevesebb stresszel járjon a növényeink számára. A Humic Alpha fokozza a télállóságot, elősegíti a P és K tápanyagok beépülését, felvételét. A huminsavnak nem csak levélen, de talajon keresztül is van hatása. A talajban serkenti az ott élő mikroorganizmusok működését, valamint a növények gyökérképződését. A megfelelő gyökeresedés eredményeként a növények nagyobb felületen, több tápanyagot, vizet képesek a talajból kinyerni és felvenni.

A szántóföldi kultúrák esetében a virágzás időszakában esetlegesen fellépő fényhiány is magas termésveszteséget okozhat. A fulvosavak növelik a klorofilltartalmat a növényben, ezáltal a fényhiányosabb, fényszegényebb időszakokban is aktivizálja a fotoszintézist

Humic Alpha növénykondicionáló készítményünk használatának előnyei:

  •  Növeli a klorofill tartalmat, ezzel fényszegényebb időszakban is aktivizálja a fotoszintézist.
  • A sejten belül redukálódik a protoplazma-viszkozitás, nő a növény nedvességállománya, ezzel képes befolyásolni a szárasságtűrést
  • A fulvosavak hordozóként funkcionálva képesek belépni a sejtfalba, ezzel segítve a kontaktszerek hatását.
  • Vele együtt kijuttatott tápanyagok adszorpciós kötésekkel kapcsolódnak a huminsavakhoz, így segítik bármilyen hiánytünet kezelését.
  • A fulvosav természetes antivirális és antibakteriális hatású.
  • A mikroelemek arányai, valamint a fulvosav, indirekt módon erősítik a növény immunrendszerét.
  • A természetes fulvosav növeli a gyökértömeget, és javítja a gyökér regenerálódóképességét.
  • A fulvosav mint a természet egyik legerősebb elektrolitképzője gyorsítja, javítja az anyagcsere-folyamatokat.
  • A fulvosav és a mikroelem-komplexek növelik a kloroplasztiszok aktivitását, így a növény fényszegény helyeken is jobban hasznosítja a fényt

Az őszi vetésű növényeink igényeit figyelembe véve a Humic Alpha termékünket az Organit PK folyékony EK műtrágyánkkal bevezető csomag áron kínáljuk.