vevoszolgalat@alphaplant.hu

Organit® Kálcium

Környezetkímélő és gazdaságos megoldás az almatermesztésben

A betakarítást megelőzően a gyümölcs minőségét, valamint a tárolás folyamán a minőség megőrzését több tényező befolyásolja, amelyek közül az almában felhalmozódott kalciummennyiség a legfontosabb.

A talajból felvehető kalcium mennyisége korlátozott, főleg rossz minőségű talajon (savanyú, tápanyagszegény homoktalaj), ahol sokkal kevesebb hajszálgyökér fejlődik, miközben az almafák tavaszi kalciumellátása a gyökérzeten keresztül meghatározza a gyümölcskezdeményekben felhalmozódott kalcium mennyiségét. A későbbiekben lombon keresztül történő kalciumellátás azonban remekül kiegészíti a talajból nyert kalcium mennyiségét, főleg a kalciumhiányra érzékeny almafajtáknál (Jonatán és egyéb keresztezett fajtáknál), valamint azokban az években, illetve időszakokban, amelyekben a kalcium felvétele a talajból korlátozott (aszály, a talaj alacsony hőmérséklete), illetve amikor az almafa generatív részeiben a kalciumeloszlás nem megfelelő (például amikor terméskötésnél fagyok lépnek fel).

Az almafák kalciumigénye igen magas – a megfelelő fejlődéshez és gyümölcsterméshez (közepes terméshozam kb. 15 t/ha) mintegy 190-220 kg kalciumra van szükség hektáronként. A legmagasabb kalciumigény a tavasszal, a virágzás 4-6 hete alatt jelentkezik: ebben az időszakban az almafák a teljes vegetációs időszak kalciumszükségletének majdnem felét veszik fel. Ekkor a talajban elérhető kalciummennyiség, valamint ennek elérhetősége a gyökérzeten keresztül korlátozott. Ezért is fontos a kalciumfelvétel fokozása.

Az Organit® Kálcium közvetlenül nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó kalciumot biztosít a növény számára. A tenyészidőszakban történő használatának köszönhetően az almákban felhalmozódott kalciumtartalék sikeresen csökkenti a tárolás közben előforduló tárolási betegségek megjelenését, amelyek szorosan összefüggnek a betakarítást megelőzően a gyümölcsökben felhalmozódott kalciummennyiséggel.

A kezeléseket a tápanyaghiány mértékének megfelelően 2-6 alkalommal lehet ismételni a tenyészidőszak folyamán.

Tilos keverni ásványi olajokkal, lúgos vagy szulfát tartalmú termékekkel.

Részletes termék leírás