vevoszolgalat@alphaplant.hu

XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

A rendezők januárban írták ki az idei jubileumi, a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíj pályázatát, s a március 23-ai határidőre összesen 46 pályamunka érkezett. A Magyar Állattenyésztésért Termékdíjért 31-en, a Magyar Növénytermesztésért Termékdíjért pedig 15-en versengtek.

Ismét nagy munkája volt tehát a bíráló bizottságoknak, amiket idén is Wagenhoffer Zsombor, a MÁSz ügyvezető igazgatója és Birkás Márta, a SZIE professzora vezetett. Ahogy minden évben, az idén is több kategóriát hirdettek a pályázatokban, nagydíjat azonban, szintén hagyományosan csak egyet-egyet adtak ki. Ezeket, illetve a helyezetteknek járó elismerést, továbbá az okleveleket április 18-án adták át a rendezők Hódmezővásárhelyen.
A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat nagydíjasa az Input anyagok (vetőmag, agrokemikália), termesztéstechnológia kategóriában induló Alpha-Vet Kft. lett a „Biopajzs EK műtrágya a növények egészségéért” című pályamunkájával.


A Biopajzs

A Biopajzs egy mikro- és mezoelemekkel dúsított folyékony NPK levéltrágya immunerősítő hatással.

Az intenzív növénytermesztés kihívásainak a komplex hatású termékek képesek megfelelni. A fejlesztés során innovatív kémiai megoldásokkal elértük, hogy az oldat szerves komplex formájában tartalmazza a tápanyagokat olyan mennyiségben, amely a ma ismert termékek közül nem, vagy csak nagyon kevésben megoldott.

Célunk, hogy a termelők számára a kiváltható növényvédő szer és műtrágya ráfordítás csökkenésével a végtermék előállítás gazdaságos legyen és mérsékeljük ezek élelmiszerláncba való bekerülésének kockázatát.

Kattintson ide, és ismerje meg jobban a Biopajzsot


A megmérettetésen az AlphaVet Kft. nem csak Növénytermesztés kategóriában indult, hanem az Állattenyésztési Nagydíjon is. Több kategóriában, több pályázati anyagot nyújtott be, melyek mindegyike kiemelt minősítéssel végzett! 

1. Alphalben 100 mg/ml belsőleges szuszpenzió szarvasmarhák és juhok részére A.U.V.
Nemcsak az állatorvosok, hanem az állattenyésztők előtt is közismert, hogy a juhokban és szarvasmarhákban számos belső parazita faj élősködik. Az egysejtűek, a mételyek, a galandférgek, a fonalférgek számos képviselője, sőt az ízeltlábúak egyes fajai is a kérődzők belső parazitáiként ismeretesek. Ezek rontják az állatok termelési mutatóit – a súlyos fertőzés akár elhulláshoz is vezethet, és egyes fajok közegészségügyi kockázatot is hordoznak.
A legelőkre ezért a hatályos Állategészségügyi szabályzat szerint csak egészséges, parazitáktól mentes állatot szabad kihajtani, vagy pedig a kihajtás előtt 14 nappal féreghajtó kezelésben kell őket részesíteni.

Az elmúlt évtizedekben számos támadáspontú parazitaellenes hatóanyagot és készítményt fejlesztettek ki, amelyek a paraziták idegrendszerének működését gátolják, ezzel idéznek elő bénulást. Ennek a támadáspontnak viszont az a hátránya, hogy a szerek többsége vagy csak a fonálférgek, vagy csak a laposférgek – mételyek, galandférgek – ellen hat. Az evolúció során sokkal korábban kialakult laposférgek idegrendszere eltér a nematodáktól, nem rendelkeznek pl. azzal a glutamát-függő kloridion csatornával, amelyet a makrociklikus laktonok (avermektin származékok) gátolnak.

A fentiek miatt volt nagyon szerencsés találat az Alphalben Szuszpenzió hatóanyagának, az albendazolnak a felfedezése, amely a parazita sejtek mikrotubulusaihoz kötődve hat, annak újraépülését gátolja. A mikrotubulus rendszer valamennyi parazita (sőt, még a növények és gombák) sejtjeiben is megtalálható, és nélkülözhetetlen az életfunkciókhoz pl. a sejtosztódáshoz, a táplálékfelszívódáshoz, és a szekréciós folyamatokhoz is.
Irodalmi adatok alapján az albendazol ovicid hatással rendelkezik az orsóféreg petékkel szemben, és a kifejlett bendőmételyeket is elpusztítja a májmételyek mellett.

2. PHYLAXIA VITAMINOK

Az elmúlt 15-20 évben a tudomány olyan felfedezések birtokába jutott, amelyek ismeretében ezt ma már elavult szemléletnek tekinthetjük.  Ez a szemlélet nem veszi figyelembe az elmúlt 20 évben történt állatnemesítés és növénynemesítés következtében beállott változásokat. A tojótyúkok hamarabb érik el a csúcstermelésüket és azt hosszabb ideig képesek magasabb szinten tartani, és egy modern broilercsirke, pulyka hízlalása sem vethető össze akárcsak a 10 évvel ezelőtti hízlalási napok számával. A ma termelő gazdasági állatok tulajdonképpen olimpiai bajnokoknak tekinthetők!
Vagyis a korábban kúraszerűen alkalmazott vitaminkészítmények alkalmazása ma már a mindennapi technológia részeként kell, hogy történjen a modern baromfitartásban, tenyésztésben.
A baromfitartók, -tenyésztők ezt már régen felismerték, a korszerű hibridek elterjedése és a PHYLAXIA által gyártott, az intenzív termelést lehetővé tevő vitaminkészítmények elterjedése, technológiai alkalmazása kéz a kézben haladt évtizedeken keresztül. A PHYLAXIA által gyártott vitaminkészítmények gyártását – több százmilliós technológiai fejlesztéseket követően – már az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. végzi.

3.  SMARTBOW elektronikus füljelző-rendszer

A SMARTBOW elektronikus füljelző-rendszer egy egyedülálló állat-monitoring rendszer.
Az elektronikus füljelzőnek köszönhetően az állatok valamennyi mikro-izommozgása rögzítésre kerül, ez naponta több mint 80.000 jelet jelent az elektronikus füljelzővel ellátott állatok esetében.
A vezeték nélküli internetkapcsolaton keresztül továbbított jelekből az állatorvosok és állattenyésztő szakemberek közreműködésével is fejlesztett szoftver az elektronikus füljelzővel ellátott állategyedekre egyedi algoritmusokat ír – vagyis az öntanuló állat-monitoring szoftver tulajdonképpen a „jószágot vigyázó gazda szemévé” válik.

Az idei évben az AlphaVet Kft. az AnimalSoft Kft.-vel együttesen is nyújott be pályázatot, mely az AnimalControl szoftvert mutatja be.

AnimalControl

Mindenki szeretné tudni gazdasági tevékenységének pénzben mért eredményét, hiszen a vállalkozás célja a profit maximalizálása. Ehhez azonban soha nem rendelkezünk egy adott pillanatban elégséges információval. Döntéseinket elsősorban az befolyásolja, hogy a befektetett pénzünk mikor és milyen mértékben térül meg. Az AnimalControl legnagyobb értéke az, hogy aki ezt a programot használja, minden egyes telepítésének pontosan fogja tudni mind a pénzben mért eredményét, mind a munkájának a hatékonyságát. Tudni fogja, melyik istállót kell felújítania, melyik szállítót vagy vevőt kell előnyben részesítenie vagy éppen lecserélnie.

A program használatával rengeteg munkaóra megspórolható, de ami még ennél is fontosabb: felgyorsul a döntéshozatal. Amit eddig csak gondolt, azt most már tényekkel tudja alátámasztani. Ahhoz, hogy megtudjon valamit állattartó telepéről, nem kell többet kollégáinak telefonálnia, nem kell várnia semmilyen információra, csak leül egy gép elé,- legyen bárhol is a világban – és már tudhatja, láthatja is, amire kíváncsi.

Mindezt néhány hónap használat után már a haszon-forintok növekedésén is érezhető.

Mit nyújt az AnimalControl?

• Az egyetlen precíziós rendszer, amelyik egy szoftverben képes kezelni a tenyésztés, a nevelés és a hízlalás adatait, a világon teljesen egyedülálló módon
• Az egyetlen olyan program, amelyik folyamatosan számolja az önköltséget
• Az egyetlen platform, amelyben nem az üzleti év végén, hanem egy adott rotáció befejezése után azonnal látjuk az eredményt
• Az egyetlen olyan felület, ahol néhány másodperc alatt mind a szakmai, mind a pénzügyi értékek számba vehetők és az eredményesség alapján választhatunk a lehetőségeink közül
• Az egyetlen megoldás, amely képes néhány másodperc alatt egy erre a célra fejlesztett állandó felületen, bármilyen időtávon a vállalkozás összes adatáról tájékoztatni a tulajdonost
• A rendszer kialakítja a saját szabály és felelősségi rendszerét, amelyben kezdik magukat komfortosan érezni a dolgozók
• Megszűnnek a hosszú órákat az értelmes munkától elrabló adatszolgáltatásra fordított idők
• A pénzügyi eredmények javulnak.
• Ideális technológiai és szociális környezet kialakítását teszi lehetővé
• Hatékony költséggazdálkodás